نفیسی

روزنوشته های احمد نفیسی

نفیسی

روزنوشته های احمد نفیسی

یک پیشنهاد ،با چرتکه یا ماشین حساب ؟

از خبرهای منتشر شده در روزنامه ها که گاهی سوژه ائی برای جدلهای لفظی بین روزنامه نگاران ، اقتصاد دانان و متولیان اجرائی است معیار مالی تعیین خط فقر و میزان خانوارهای زیر خط فقر در ایران است . در مسئله ی اول از ارقام ۱۲۰۰۰۰۰ تومان برای خانوار4 نفره تا 700 هزار و کمتر یا بیشتر سخن به میان آمده است . درمورد میزان خانوارهای زیرخط فقر آمار رسمی منتشر نشده است و عده ائی اصرار بر اعلام آن دارند و شاید اعلام نشود و یا جمعی آمارگیری را ضروری ندانند، کما اینکه راجع به آمارهای اعلام شده در زمینه های مختلف باید با احتیاط برخورد شود . مثل آمار میهمانان نوروزی یا تعداد سفرهای انجام شده یا سرانه ی مطالعه ،اشتغال و قس علیهذا. ممکن است عده ائی بگویند ما طبق قاعده ی اگر یزد دور است گز نزدیک است، شاقول و میزان خودمان را داریم و گوشمان به آمارها نیست . اینکه شمارش و کشف مفهوم عدد از چه زمانی وارد زندگی انسان شده به درستی معلوم نیست ولی همین قدر می دانیم که اجدادغارنشین آدمی مطمئناً نیازی به شمردن نداشتند. همه با هم شکار می کردند ،با دشمنان یعنی حیوانات وحشی وحوادث طبیعی مقابله می کردند، در یک محل و مکان زندگی می کردند و گاهی حادثه ی غیر مترقبه ائی پیش می آمد با هم می مردند. ولی مطمئن هستیم مثل تمام اختراعات بشری منشاء این دانش نیز نیاز انسان بوده است . راجع به علم احتمالات و آمار، قماربازان بی تاثیر نبودند . البته مسئولیت این سخن بر عهده ی راوی است چون خود ما از حساب و کتاب و شمارش و اعداد و رقم و ماشین حساب و چرتکه و بانک و سود و ضرر خیلی سر در نمی آوریم و فعالیتهای چهار عمل اصلی ما از یک ستون جدول ضرب فراتر نمی رود.
نمایندگان مجلس شورا در پنجم تیرماه سال 86 طرحی تحت عنوان اعلام اموال و دارائی مقامات و مسئولان و کارگزاران نظام به تصویب رساندند که شورای نگهبان در 10 بهمن ماه 89 با طرح ایراداتی آنرابه مجلس عودت داد.
البته در قانون اساسی جمهوری اسلامی تعدادی از مسئولان نظام احصاء شده اند که صورت اموال خود و همسر و فرزندان را می بایست به مقام ذیربط در قانون اعلام کنند، طرح نمایندگان مجلس دایره ی مصادیق را توسعه داده بود و کسانیکه مشمول آن می شدند عناوین بیشتری داشت .
ممکن است عده ای بگویند به زندگی خصوصی افراد چه کار دارند مگر حدیث را نشنیده اند که فرمود: سه چیز را بپوشانید عورت و مذهب و ذهب (طلا) و چون مالکیت خصوصی محترم است سخن از دارائی افراد به معنای کشف عورت است و چون کشف عورت حرام و قبیح است، دانستن اینکه فردی از حصیر نشینی و از فرش به عرش رسیده به من و شما چه مربوط است ،روزی هر کس دست خداست چشم حسود کور . این معجزه ی اقتصاد پویاست . شما چرا عَلَم مخالفت با عِلم اقتصاد بر می دارید و می خواهید جار و جنجال راه بیندازید که از کجا آورده ائی ؟
القصه اهل مجلس شوراء پنج مورد در این قانون به تصویب رسانده بودند که باید اعلام شود:
1
- کلیه ی اموال غیر منقول و حقوق متعلق به آنها
2
- مطالبات و دیون
3
- سرمایه گذاری و اوراق بهادار
4
- موجودی حساب های مختلف در بانک ها، موسسات مالی اعتباری و نظایر آنها
5
-هرگونه منبع درآمدی دیگر و اموال منقول با ارزش
اینکه از کجا آورده ائی؟ به ما مربوط نمی شود محل رسیدگی آن مراکز صاحب صلاحیت است . اینکه چه کسانی چه میزان اندوخته اند در حوزه ی پیشنهاد ما نیست زیرا بر چسب حسود را دوست نداریم . اما می گوئیم حالا که مردم ایران چیزی برای پنهان کردن ندارند خوب است دارائی کارمندان و مدیران میانی به بالاومنتسبین به آنها بدون ذکر نام که کشف عورت نشودمشخص شده و منحنی رشد یا افت آن اعلام شود. البته سازمان های عمومی مثل شهرداریها از قلم نیفتد یا در مورد سازمانهائی که جنبه ی اقتصادی آنها بارزتر است یا گردش مالی بیشتری دارند مثل گمرکات، شرکتهای نیمه دولتی ، نفت و امثال آن با دقت خاصی مورد توجه قرار گیرد.
برای مثال اعلام شود تعداد مدیران یا رده های پایینتر یا بالاتر در طول چند سال خدمت دولتی با حقوق متوسط مشخص دارای چه میزان دارائی نقدی یا غیر نقدی هستند و تناسب آن با حقوق و درآمد و مخارج آنها سنجیده شود. ادارات و سازمانهای مختلف و استانها رده بندی شود به شرطی که برچسب فضولی به پیشنهاد ما زده نشود، بلکه سوژه ائی باشد تا اهل نظر و تدبر بیندیشند و دانسته شود حسابرسی در این دنیا نمونه ائی در آخرت دارد که مثقال و ذره سنجیده می شود . کما اینکه فرموده اند: "حاسبوا قبل ان تحاسبوا".
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد